Waarom Glutenvrij?
Roley’s gehele assortiment draagt het Glutenvrije Keurmerk. Daar zijn wij zeker trots op, want zo weet ook jij 100% zeker dat je een glutenvrije aankoop doet!
Waarom eten mensen nu eigenlijk glutenvrij? Wij proberen hieronder uit te leggen wat gluten zijn en waarom sommige mensen het echt niet mogen eten. Maar ook waarom het gezond kan zijn om eens voor een glutenvrij bammetje of ontbijtkoekje van Roley’s te kiezen.
Wat zijn gluten nou eigenlijk?
Gluten is een eiwit dat voorkomt in bepaald soort granen. Het eiwit van tarwe bijvoorbeeld bestaat voor 80% uit gluten. Gluten worden door de plant opgeslagen in de graankorrel. Dit dient als reservevoedsel voor de plant.
Gluten kan je onderverdelen in twee soorten eiwitgroepen, namelijk; glutenines en gliadines. Deze laatste groep (gliadines) zijn de boosdoener voor mensen met coeliakie (glutenintolerantie, spreek uit als seu-liaa-kie).
Gluten zijn eigenlijk (nog) niet volledig te verwijderen uit sommige graansoorten. Daarom worden er vervangende graansoorten gebruikt, om alsnog bepaalde producten in de schappen te leggen. Roley’s gebruikt Teff, dit is een oer graan uit Ethiopië waar veel voedingsstoffen inzitten. Zo krijg je van onze producten dus alsnog belangrijke voedingsstoffen binnen.
Wanneer heb je een glutenintolerantie?
Eigenlijk bestaat een glutenallergie niet. Je hebt of coeliakie of je hebt een glutensensitiviteit. Als je coeliakie hebt, wat uitsluitend via een darmonderzoek is vast te stellen, dan breng je echt schade toe aan je dunne darm als je toch gluten eet. Je dunne darm dient ervoor om voedingsstoffen op te nemen in het lichaam. Als iemand met coeliakie gluten blijft eten dan krijgt diegene ontstekingsreacties in het darmslijmvlies. Hierdoor kan de darm de stoffen niet meer opnemen. Dat zorgt voor vele complicaties.
Naast coeliakie heb je ook mensen met een overgevoeligheid voor gluten. Zij krijgen last van hun darmen. Zo kan er diarree ontstaan of juist verstopping. Ze voelen ze zich echt slecht na het eten van gluten. Toch zijn wetenschappers er nog niet helemaal zeker van of deze mensen nu een allergie hebben voor gluten en dan met name het bestandsdeel gliadines of dat het aan een ander stofje ligt. Daarom wordt aan deze groep aangeraden om gluten ook in zijn geheel te vermijden.
Om erachter te komen of je een glutensensitiviteit hebt wordt aangeraden om minstens 6 weken helemaal geen gluten te eten en daarna weer een periode wel. Er wordt dan gekeken naar de klachten van beide periodes. Bij coeliakie wordt meestal nog een darmbiopt verricht en een bloedonderzoek. Ook wordt er gekeken naar een genetische aanleg. Ja, helaas is coeliakie genetisch bepaald. En het allervervelendste is dat je er ook niet overheen kan groeien.
Vaak gaat coeliakie ook nog eens gepaard met een andere aandoening, zoals een lactose-intolerantie (zuivelintolerantie). Daarom heeft Roley’s ook producten in haar assortiment waar geen gluten of lactose inzitten.
Waarom dan niet alles glutenvrij eten?
Gluten zorgen er ook voor dat broden, cakes en andere bakkersproducten een luchtige structuur krijgen. Het zorgt voor binding. De structuur van glutenvrij en gluten bevattend brood verschilt ook van elkaar.
Allemaal leuk en aardig denk je, maar je hebt geen glutenintolerantie, waarom zou je glutenvrij eten? Dat snappen wij, echter geldt ook voor gluten dat je het met mate moet eten. Het zou je verbazen welke producten tegenwoordig gluten bevatten. Zelfs in pastasauzen of snoepjes komen gluten voor! Vaak hebben mensen geen idee hoeveel gluten zij binnenkrijgen.
Om die reden biedt Roley’s glutenvrije producten voor iedereen! Kies bijvoorbeeld voor een lekkere glutenvrije ontbijtkoek of fruitcake.
Roley’s is voor iedereen!